LEIDEN – Freek Vonk, de huisbioloog van het programma De Wereld Draait Door, gaat in samenwerking met het blad National Geographic Junior een kinderboek schrijven over bijzondere dieren.

De 27-jarige Vonk wil met zijn boek jongeren boven de 8 jaar ‘op een vrolijke manier de mentaliteit van het willen beschermen van je natuur bijbrengen. Er zijn zoveel bijzondere, rare en gekke dieren. En mijn ervaring leert dat kinderen daar heel graag alles over willen weten’.

Het boek, dat als werktitel Bijzondere dieren heeft, moet al aan het eind van het jaar in de winkels liggen. De bioloog, die is verbonden aan de Universiteit van Leiden, schrijft het boek in het Nederlands. De uitgever is voornemens om het boek ook te vertalen en in andere landen uit te brengen.

Slangen en reptielen

De Leidse bioloog heeft vooral bekendheid gekregen als expert op het gebied van slangen en reptielen. Maar tot deze diergroepen zal het boek zich niet beperken, meldt hij. ‘Ik wil de kinderen laten zien dat biodiversiteit geweldig is’, legt Vonk uit. ‘Van narwals, met hun enorme slagtanden, tot kraaghagedissen. Van springmuizen tot naakte molratten. Al die prachtige dieren verdienen onze bescherming.’

Behalve het boek ontwikkelt de wetenschapper samen met de zender ook een aantal televisieformats die dezelfde boodschap gaan uitdragen. Vonk was de afgelopen jaren al regelmatig op kanalen als National Geographic en Discovery Channel te zien met programma’s over de natuur. (ANP)