dwdd‘Ben ik kritischer geworden, of is De Wereld Draait Door gewoon slechter dan voorheen?’ vroeg ik laatst aan een bevriende journalist. ‘Het is gewoon slechter geworden, ik heb het ook’ was zijn gedecideerde antwoord. Ik herinner me een tijd waarin Matthijs van Nieuwkerk de scherpste tv-interviewer van Nederland was. Dat DWDD een programma was dat je gewoon elke dag MOEST zien. Maar dat was vroeger.


De teloorgang van het kroonjuweel van de VARA (waarom zijn ze eigenlijk met Uitgesproken Vara begonnen als ze DWDD al hebben?) begon met de volksopstand op Twitter over de hardnekkigheid waarmee Felix Rottenberg als een soort onkruid terug bleef keren in de uitzendingen. Rottenberg was best een interessante gast, voor af en toe, maar om hem dagelijks aan tafel te zien vermoeide de vaste kijkers.


Rottenberg staat symbool voor de manier waarop de DWDD-redactie tegenwoordig haar gasten uitzoekt: ze selecteren de beste stuurlui die aan wal staan. In plaats van de mensen uit te nodigen die zelf een belang en verantwoordelijkheid hebben in een kwestie, er middenin staan, gaan ze voor pseudo-experts die de actualiteiten becommentariëren vanaf de zijlijn. GeenStijl verwoordde dit treffend. Wie een beetje leuk mee kan babbelen, af en toe wat geks doet en het liefst iets onaardigs over Wilders kan zeggen, die mag terugkomen.


Menig ‘gast’ schuift wekelijks aan. Peter Vandermeersch, Alexander Klöpping, Jack de Vries… geen oninteressante mensen maar waarom zo vaak? DWDD lijkt inmiddels meer op RTL Boulevard met een soort van “vast” panel van bekende mensen die zich overal tegenaan bemoeien. Het is een roddelrubriekje voor hoger opgeleiden geworden, waarbij als er kritiek wordt gegeven dat meestal betrekking heeft op buitenstaanders, uitgerekend de mensen die niet in de studio aanwezig zijn. Het lijkt wel als of DWDD Van Nieuwkerk’s dagelijkse bezoekje aan het café is geworden. DWDD staat voor borrelpraat, en voor de sier wordt dat afgewisseld met de verplichte emanciperende items over hogere kunsten, handicaps of iets anders waar driekwart van de kijkers niet in geïnteresseerd is.


Laat ze van DWDD weer een echt tv-programma maken. Met verhitte discussies waarin mensen elkaar de waarheid vertellen. Wie alleen met vrienden aan tafel zit, stelt geen kritische vragen. Van Nieuwkerk voert te veel cafégesprekken, soms vermakelijk, meestal bewonderend en zelden kritisch. Vroeger was hij nog scherp van binnen en galant van buiten. Nu oogt hui lui van binnen, en amicaal van buiten.