BREDA – Het schilderij ‘Op de markt, Brabant’ van de opa van Jeroen Krabbé, Hendrik Maarten Krabbé, wordt misschien teruggegeven aan Breda. Dat zei hij eerder deze week in De Wereld Draait Door (DWDD).


Het schilderij zat eigenlijk in de grote veiling van het Koninklijk Huis, maar is er weer uitgehaald. “Het was een geschenk van Breda aan koningin Emma en prinses Wilhelmina die hier op bezoek waren geweest”, vertelt conservator Pierre van der Pol van het Breda’s Museum. Daar gaat het schilderij misschien hangen als het terugkomt.


Het kunstwerk van Krabbé hing op het moment van het bezoek in het stadhuis. Van der Pol: “De prinses vond het mooi en dus is besloten dat als geschenk mee te geven. Maar geschenken verkoop je niet.”


Toen het nog in de veiling zat werd het voor achtduizend euro aangeboden. Dit was volgens de conservator veel te laag. “Omdat er typische Bredase klederdracht op staat is het veel meer waard. Op het moment is er namelijk veel vraag naar traditionele klederdracht, vanuit de hele wereld. Daarom gaan die werken normaal voor bijna twee, drie keer deze prijs onder de hamer.”


De kleinzoon van Krabbé, Jeroen, was er ook blij mee. “Hij vindt het heel leuk dat het schilderij van zijn opa weer terug gaat naar Breda”, vertelt zijn vrouw. De conservator vond het leuk dat de kleinzoon reageerde, maar: “Ik proefde in de uitzending van DWDD een soort van spijt, alsof hij het liever zelf had willen kopen.”


Of en wanneer het Bredase tafereel naar de baroniestad terugkomt, is nog onduidelijk. Zeker is wel dat het of in het Breda’s Museum of het Noord-Brabants Museum komt te hangen. Van der Pol: “We wisselen altijd kunstwerken uit, maar we hopen wel dat wij dit werk krijgen.”


Bekijk hier het fragment van DWDD van afgelopen maandag: